Doba čtení: 2 min

Adblock: Co to je a jak to funguje?

Kde je dostatek publika, tam jsou také reklamy. Jsou prostě všude. A pokud patříte mezi ty, které reklamy obtěžují, jistě zvažujete možnosti, jak jim přivřít dveře do vašeho života.

Co se týká online reklamy, můžete k tomuto účelu využít software, který vás rušivých reklam zbaví.

Takový software se nazývá adblock (či adblocker) a blíže se s ním seznámíme v tomto článku.

Dozvíte se zde, co je adblock, jak zabraňuje zobrazování reklam, jaké varianty adblocku se vám nabízejí i to, jak chrání vaše soukromí online.

 

Co je adblock?

Adblocky jsou většinou doplňky nainstalované do internetových prohlížečů, ale mohou to být i samostatné programy. Většina současných prohlížečů umožňuje nainstalovat hned několik různých adblockerů - ale pamatujte, že vám stačí mít nainstalovaný pouze jeden.

Při procházení webových stránek je takový program schopný odhalit reklamní banner na otevírané stránce a zablokovat jeho zobrazení.  

Z toho je vám určitě jasné, že se názory na adblocky různí.

Firmy z reklamního průmyslu je nenávidí, protože jim znemožňují dostat reklamní sdělení k vybranému publiku.

Uživatelé na druhou stranu vidí adblocky jako jednu z cest, jak mohou uchránit své soukromí na internetu před invazivními reklamami a sledovacími cookies soubory.

 

Jak adblocky fungují?

Jak jsme uvedli výše, adblock reklamy ze stránky neodstraňuje, ale blokuje jejich zobrazení. Jakmile přijdete na nějakou webovou stránku, váš prohlížeč si začne stahovat data stránky, aby vám mohl zobrazit její obsah.

V tuto chvíli adblock projde kód stránky, kde hledá požadavky na externí data z reklamních služeb, které má uložené v databázi. Pokud takový požadavek najde, zablokuje ho, což znemožní zobrazení reklamy na stránce.

Databáze adblocků jsou neustále aktualizovány a rozšiřovány, což zajišťuje blokování nových a nových druhů reklamních služeb a domén.

Tyto databáze jsou pro fungování adblocků zcela klíčové. Mezi dvě nejhlavnější databáze patří EasyList a Acceptable Ads Standards.

Adblocky také využívají kaskádových stylů  (CSS - Cascading Style Sheets) webových stránek ke skrytí prvků, které by mohly na stránce zobrazit reklamy. Tím se ze stránky účinně odstraní veškerý prázdný prostor, který by jinak zůstal vidět po zablokované reklamě.

 

Ale adblocky pro vás mají ještě jednu věc.

A sice blokují reklamní pixely, které se většinou spouští spolu s načtením reklamy. Tyto pixely ve vašem prohlížeči zanechají soubor cookie, který umožní inzerentům sledovat vaše chování spolu s tím, jak procházíte webové stránky.

Inzerenti tak získají řadu informací, které mohou následně využít pro lepší cílení jejich PPC reklam. 

Na druhou stranu, pokud reklamní pixely zablokujete (i jinak než adblockem, například manuálně v prohlížeči), poskytnete inzerentům o sobě sice méně informací, ale také se vám potom bude zobrazovat méně relevantní reklama.

 

Jaký adblock vybrat

Při výběru programu pro blokování reklam máte hned několik skvělých možností.

Do top trojky dle oblíbenosti (každý má více jak 10 milionů stažení) se řadí:

Mezi další adblockery s miliony stažení patří AdGuard, Ultra AdBlock a Ghostery.

Všechny fungují velmi podobně a mají i stejné funkce. Vyberte si kterýkoliv z nich a jistě budete spokojení.

 

Líbí se vám tento článek?

 

Zaujal vás tento článek?

Nechte si podobné články posílat 1x měsíčně na e-mail.

blog subscribe

Zaujaly vás naše články?

Přihlaste se k jejich odběru 1x měsíčně na váš e-mail.