Doba čtení: 1 min

Co je SEO aneb SEO pro začátečníky

Ať už jste SEO začátečník, nebo pracujete ve firmě, kde uvažujete o zapojení SEO do vaší online strategie a nejste si jistí, co SEO vlastně je, pak je tento článek právě pro vás.

Co je SEO

SEO je anglická zkratka pro “Search Engine Optimization”. V češtině se setkáte s výrazem optimalizace pro vyhledávače. A co že se to optimalizuje? Optimalizují se zde webové stránky. A proč? Aby se v internetových vyhledávačích zobrazovaly na vyšších pozicích. A proč č. 2? Aby stránky byly viditelnější pro lidi hledající na internetu produkty či řešení, které vaše firma nabízí.

Není však důležité doslovně pitvat význam slov, jde o to pochopit je. Takže hurá na to.

Jaké jsou jeho cíle

SEO je proces, jehož primárním cílem je zvýšit návštěvnost webových stránek z neplacených zdrojů. Těmito zdroji nemusí být nutně jen vyhledávače typu Google nebo Seznam, ale mohou to být i sociální sítě, katalogy firem atp.

Dalším, neméně důležitým, cílem SEO je optimalizovat stránky tak, aby na nich návštěvník nalezl co hledá a strávil na nich nějaký čas. Zkrátka stránka by měla návštěvníkovi dávat dvě základní věci: obsah a kontext.

 

SEO Příručka přežití

 

Proč dělat SEO

Když například hledáme na zmíněných vyhledávačích slovo SEO, bude nám nabídnut seznam stránek, jejichž obsah odpovídá hledanému výrazu. Čím výše se ve výsledcích vyhledávání daná stránka zobrazuje a čím častěji, tím větší má šanci, že se na ni uživatel proklikne. A potom už to jede jako po másle. Stránky umístěné na předních příčkách mívají vyšší CTR (click-trough-rate), proklikovost. Není tedy jedno, zda se web umisťuje na třetí nebo stopadesáté pozici.

Zaujal vás tento článek?

Nechte si podobné články posílat 1x měsíčně na e-mail.

blog subscribe

Zaujaly vás naše články?

Přihlaste se k jejich odběru 1x měsíčně na váš e-mail.