Doba čtení: 2 min

Wordpress a HTTPS - Jak na to [Snadno a rychle]

Hledáte návod, jak svůj web na Wordpressu převést z HTTP na HTTPS a jak správně nainstalovat SSL certifikát?

Děláte dobře!

Už někdy v roce 2014 totiž Google ohlásil, že https je jedním z hodnotících faktorů, a že bude ve výsledcích vyhledávání upřednostňovat webové stránky zabezpečené právě přes https.

V červenci 2018 navíc Google začal v prohlížeči Chrome označovat všechny stránky bez SSL nápisem "Nezabezpečeno" v adresním řádku a u těch zabezpečených se zobrazuje ikona zámečku.

https ukázka 

http ukázka

Přejít z http na https proto není důležité jen z pohledu SEO, ale zabezpečení také posiluje důvěryhodnost vašeho webu či firmy v očích vašich návštěvníků.

 

Co je HTTPS?

Nemá cenu zacházet do detailů, proto zde použijeme definici z Wikipedie:

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je v informatice protokol umožňující zabezpečenou komunikaci v počítačové síti. HTTPS využívá protokol HTTP spolu s protokolem SSL nebo TLS. HTTPS je využíván především pro komunikaci webového prohlížeče s webovým serverem. Zajišťuje autentizaci, důvěrnost přenášených dat a jejich integritu.

Laicky řečeno, https využívá šifrování, jehož prostřednictvím zabezpečuje připojení mezi vaším serverem a prohlížečem návštěvníka. To ztěžuje život hackerům, kteří by chtěli "odposlechnout" data odesílaná uživatelem prostřednictvím vašich stránek - ať už se jedná o údaje z kontaktního formuláře, objednávky, platební nebo přihlašovací údaje.

SSL by dnes mělo být již naprostým standardem a jeho použití doporučujeme všem našim klientům.

 

Nastavení HTTPS/SSL ve Wordpressu

Co budete potřebovat:

  • SSL certifikát (od poskytovatele vašeho hostingu, nebo koupený například na SSLmarketu nebo na SSLS),
  • přístup k doméně pro nastavení certifikátu,
  • přístup do vašeho Wordpressu. :-)

Jak na to:

  1. Nastavte SSL u vašeho doménového jména - Zde se postup liší dle vašeho poskytovatele služeb, proto pokud si nejste jistí jak na to, obraťte se na podporu a určitě vám s tímto krokem rádi pomohou.
  2. Nastavte HTTPS/SSL ve Wordpressu - Tady můžete jít buďto cestou pluginu, nebo vše nastavit manuálně. My máme rádi rychlost a jednoduchost, proto dále popíšeme variantu s pluginem.
    • Přihlaste se do vaší WP administrace a nainstalujte si plugin Really Simple SSL.WP Instalace pluginů
    • Aktivujte nainstalovaný plugin.
    • V levém panelu zvolte Nastavení > SSL
    • Otevře se vám konfigurační stránka, kde uvidíte, jestli nastavení proběhlo úspěšně. Plugin sám detekuje váš SSL certifikát a web automaticky nastaví na HTTPS.Wordpress HTTPS plugin potvrzení instalace
  3. Gratulujeme, máte hotovo!

 Video postup

 

 

 


 

Pro jistotu ještě web zkontrolujte, jestli vše funguje správně.

Doporučujeme také otevřít stránky v anonymním okně prohlížeče (PC: Ctrl+Shift+N | Mac: Cmd+Shift+N) a otestovat, jestli někde nevypadávají obrázky. Občas k tomu dochází v případech, kdy jsou obrázky do stránky vloženy manuálně pomocí URL - například pokud používáte nějaký page builder atp.

 

Nezapomeňte na Google Search Console

Pro vyhledávače jsou varianty https a http dvě rozdílné webové stránky. Abyste předešli problémům v SEO, je potřeba vyhledávače informovat, že jsou vaše stránky nyní převedeny na https.

V případě Google se stačí přihlásit do Google Search Console a zvolit možnost Přidat službu/Add property a dále postupovat dle pokynů aplikace.

Add property Google Search Console

Mějte na paměti, že je důležité, abyste v Google Search Console měli stále přidané obě varianty webu, tedy https i http.

 

Nefunguje něco tak, jak je zde popsáno? Kontaktujte nás. 

Pokud se vám tento článek líbil, začněte nás sledovat na Facebooku nebo Linkedinu.

Zaujal vás tento článek?

Nechte si podobné články posílat 1x měsíčně na e-mail.

blog subscribe

Zaujaly vás naše články?

Přihlaste se k jejich odběru 1x měsíčně na váš e-mail.