Blog pro B2B profesionály

Wordpress a HTTPS - Jak na to [Snadno a rychle]

Written by Lukáš Bárta | 2.1.19 16:59

Hledáte návod, jak svůj web na Wordpressu převést z HTTP na HTTPS a jak správně nainstalovat SSL certifikát?

Děláte dobře!

Už někdy v roce 2014 totiž Google ohlásil, že https je jedním z hodnotících faktorů, a že bude ve výsledcích vyhledávání upřednostňovat webové stránky zabezpečené právě přes https.

V červenci 2018 navíc Google začal v prohlížeči Chrome označovat všechny stránky bez SSL nápisem "Nezabezpečeno" v adresním řádku a u těch zabezpečených se zobrazuje ikona zámečku.

 

Přejít z http na https proto není důležité jen z pohledu SEO, ale zabezpečení také posiluje důvěryhodnost vašeho webu či firmy v očích vašich návštěvníků.

 

Co je HTTPS?

Nemá cenu zacházet do detailů, proto zde použijeme definici z Wikipedie:

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je v informatice protokol umožňující zabezpečenou komunikaci v počítačové síti. HTTPS využívá protokol HTTP spolu s protokolem SSL nebo TLS. HTTPS je využíván především pro komunikaci webového prohlížeče s webovým serverem. Zajišťuje autentizaci, důvěrnost přenášených dat a jejich integritu.

Laicky řečeno, https využívá šifrování, jehož prostřednictvím zabezpečuje připojení mezi vaším serverem a prohlížečem návštěvníka. To ztěžuje život hackerům, kteří by chtěli "odposlechnout" data odesílaná uživatelem prostřednictvím vašich stránek - ať už se jedná o údaje z kontaktního formuláře, objednávky, platební nebo přihlašovací údaje.

SSL by dnes mělo být již naprostým standardem a jeho použití doporučujeme všem našim klientům.

 

Nastavení HTTPS/SSL ve Wordpressu

Co budete potřebovat:

  • SSL certifikát (od poskytovatele vašeho hostingu, nebo koupený například na SSLmarketu nebo na SSLS),
  • přístup k doméně pro nastavení certifikátu,
  • přístup do vašeho Wordpressu. :-)

Jak na to:

  1. Nastavte SSL u vašeho doménového jména - Zde se postup liší dle vašeho poskytovatele služeb, proto pokud si nejste jistí jak na to, obraťte se na podporu a určitě vám s tímto krokem rádi pomohou.
  2. Nastavte HTTPS/SSL ve Wordpressu - Tady můžete jít buďto cestou pluginu, nebo vše nastavit manuálně. My máme rádi rychlost a jednoduchost, proto dále popíšeme variantu s pluginem.
    • Přihlaste se do vaší WP administrace a nainstalujte si plugin Really Simple SSL.
    • Aktivujte nainstalovaný plugin.
    • V levém panelu zvolte Nastavení > SSL
    • Otevře se vám konfigurační stránka, kde uvidíte, jestli nastavení proběhlo úspěšně. Plugin sám detekuje váš SSL certifikát a web automaticky nastaví na HTTPS.
  3. Gratulujeme, máte hotovo!

 Video postup

 

 

 

 

Pro jistotu ještě web zkontrolujte, jestli vše funguje správně.

Doporučujeme také otevřít stránky v anonymním okně prohlížeče (PC: Ctrl+Shift+N | Mac: Cmd+Shift+N) a otestovat, jestli někde nevypadávají obrázky. Občas k tomu dochází v případech, kdy jsou obrázky do stránky vloženy manuálně pomocí URL - například pokud používáte nějaký page builder atp.

 

Nezapomeňte na Google Search Console

Pro vyhledávače jsou varianty https a http dvě rozdílné webové stránky. Abyste předešli problémům v SEO, je potřeba vyhledávače informovat, že jsou vaše stránky nyní převedeny na https.

V případě Google se stačí přihlásit do Google Search Console a zvolit možnost Přidat službu/Add property a dále postupovat dle pokynů aplikace.

Mějte na paměti, že je důležité, abyste v Google Search Console měli stále přidané obě varianty webu, tedy https i http.

 

Nefunguje něco tak, jak je zde popsáno? Kontaktujte nás. 

Pokud se vám tento článek líbil, začněte nás sledovat na Facebooku nebo Linkedinu.